Weet je genoeg en wil je inschrijven?

Waarom ‘meer slaap’ op nr. 1 zou moeten staan bij je voornemens in 2018

Staat ‘meer slapen’ op uw lijstje van goede voornemens? Indien niet, zet het er dan maar snel op!

Volgens een recent onderzoek van Gallup heeft 40 procent van de mensen een tekort aan nachtrust.

Naar schatting 50 tot 70 miljoen Amerikanen lijden aan chronische slaapstoornissen, volgens de National Institutes of Health. Bovendien is volgens de Centers for Disease Control and Prevention onvoldoende slaap een “epidemie van de volksgezondheid” aan het worden.

Meer slapen = meer afvallen

Wil je dit jaar afvallen? “Wanneer we minder slapen, verliezen we zelfbeheersing, grijpen we vaak naar junkfood en eten we buiten de normale eettijden,” vertelde Dr. Anda Baharav, Israëlisch onderzoeker, slaapdokter en oprichter van de app SleepRate.

Als het de bedoeling is om het komende jaar efficiënter te worden, dan is slapen de sleutel. Slechte slaapkwaliteit en onvoldoende slaap hebben een negatief effect op hoe goed en hoe lang je je kan concentreren op taken. Baharav legt uit dat wanneer je “slaapschuld” toeneemt, je cognitieve prestaties afnemen. Problemen met het korte-termijngeheugen liggen eveneens aan de basis.

Als je de belofte hebt gedaan om in 2018 in een vrolijkere bui te zijn, onthoud dan dat onvoldoende slaap ook je prikkelbaarheid vergroot.

Slaap Is een stress buster

Het verminderen van stress is een ander doel dat goede nachtrust vereist. “Slaap helpt je van alles wat overdag stress veroorzaakt te herstellen en bouwt je reserves op”, aldus Baharav.

Wil je 2018 echt het jaar maken waarin je ass kickt? Of, waarin je cafeïne voorgoed wilt opgeven? Je mag er zeker van zijn dat je het veel moeilijker zal hebben om beide gewoonten te stoppen als je een slaapgebrek hebt. In feite zijn nicotine en cafeïne beide stimulerende middelen. Het zijn vaak de quick-fixes voor als je moe bent. Het is gemakkelijker om neen te zeggen aan de verleiding als je goed uitgerust bent.

Als meer bewegen jouw doel is, raad je het al: meer slapen kan je helpen om gemotiveerd te blijven. Regelmatige lichaamsbeweging helpt bij het aanleren van betere slaapgewoonten. Baharav adviseert om minstens drie tot vier uur voor het slapen gaan te trainen om je lichaam de tijd te geven om tot rust te komen.

De manier waarop we slaap interpreteren is echter erg subjectief. Veel mensen begrijpen niet het belang van een goede nachtrust of de schade die zonder voldoende rust optreedt. “Goede slaapgewoonten zijn noodzakelijk voor een kwalitatief leven”, volgens Baharav.

Terwijl velen van ons proberen de verloren slaap in te halen door in het weekend bij te slapen, legt Baharav uit dat dit een beetje kan helpen om je ‘slaapschuld’ op te krikken, maar op de langere termijn compenseert het niet je tekort aan slaap.

Tips voor een betere nachtrust

Baharav geeft volgende tips om de kwaliteit van je slaap te verbeteren:

  • Ga eerder naar bed in plaats van langer uit te slapen. Probeer 15 minuten sneller dan gebruikelijk af te ronden. Zelfs een beetje extra slaap maakt een verschil.

  • Ga elke nacht rond hetdezelfde tijdstip naar bed.

  • Schakel elektronica minstens een uur uit voor het slapengaan.

  • Doe iets ontspannends een ​​uur voor het slapen gaan om uit te rusten. Je kunt bijvoorbeeld mediteren, een boek lezen of naar muziek luisteren.

  • Vermijd minstens een paar uur voor het slapengaan alcohol. Als u alcohol drinkt, is de kans groter dat je midden in de nacht wakker wordt.

  • Verwijder cafeïne na de middag. Schakel over naar cafeïnevrije koffie, kruidenthee of water.

  • Zorg ervoor dat de slaapkamer niet te warm of te koud is.

  • Houd de slaapkamer alleen om te slapen. Kijk niet tv of werk niet in bed.

  • Dim de lichten in huis ongeveer een half uur voor het slapengaan. Dit geeft je hersenen de opdracht om naar de nachtmodus te gaan.

  • Zie je geen verandering in je slaapkwaliteit, neem dan contact op met je arts om eventuele onderliggende oorzaken die van invloed kunnen zijn op uw slaap op te lossen. (met toestemming vertaald)

Leave a Comment