Weet je genoeg en wil je inschrijven?

Bewegen tijdens de examens: De impact op studerende jongeren

Beste studenten,

Met de examens voor de deur begrijpen we dat jullie je volledig richten op studeren en goede resultaten behalen. Maar naast het voeden van je geest, is het ook van belang om te blijven bewegen.

Wetenschappelijk onderzoek toont namelijk aan dat er een sterke relatie bestaat tussen lichaamsbeweging en cognitieve functies.

In deze post delen we graag de voordelen van bewegen tijdens het studeren, zodat jullie optimaal kunnen profiteren van deze relatie.

Verbeterd geheugen en concentratie

Studies, zoals die gepubliceerd in het Journal of Applied Physiology, tonen aan dat zelfs een korte periode van lichaamsbeweging vóór het studeren kan leiden tot verbeterde aandacht en cognitieve prestaties. Beweging stimuleert de bloedtoevoer naar de hersenen, waardoor essentiële voedingsstoffen en zuurstof beter worden afgeleverd. Dit heeft een positieve invloed op het geheugen en de concentratie.

Stressvermindering

Onderzoek, zoals een systematische review in het tijdschrift Sports Medicine, wijst uit dat regelmatige lichaamsbeweging stress en angst vermindert. Tijdens het sporten komen endorfines vrij, ook wel bekend als “gelukshormonen”, die een kalmerend effect hebben op de geest en kunnen helpen bij het verminderen van examengerelateerde stress. Een onderzoek uitgevoerd aan de Universiteit van Maryland suggereert zelfs dat fysieke activiteit bijdraagt aan een betere stemming en een verhoogd gevoel van welzijn.

Verhoogde energieniveaus

Een meta-analyse van meerdere studies gepubliceerd in het tijdschrift Psychological Bulletin bevestigt dat fysieke activiteit vermoeidheid vermindert en energieniveaus verhoogt. Door de bloedstroom en zuurstoftoevoer naar spieren en organen te verhogen, krijg je meer energie. Dit helpt vermoeidheid tegen te gaan en bevordert focus en productiviteit tijdens het studeren.

Beter slaappatroon

Verschillende studies, waaronder een onderzoek in het tijdschrift Medicine and Science in Sports and Exercise, tonen aan dat regelmatige lichaamsbeweging een positief effect heeft op de kwaliteit van de slaap. Door regelmatig te bewegen, wordt de productie van melatonine gestimuleerd, wat helpt bij het reguleren van het slaappatroon en bijdraagt aan een goede nachtrust.

Tijd vrijmaken voor lichaamsbeweging naast het studeren kan jullie helpen deze voordelen te ervaren en zo jullie examenprestaties te verbeteren. Zorg er daarom voor dat je je lichaam in beweging houdt en geef je brein de boost die het nodig heeft!

Veel succes met de examens!

Bronnen

  • Hillman, C. H., et al. “The effect of acute treadmill walking on cognitive control and academic achievement in preadolescent children.” Journal of Applied Physiology 105.3 (2008): 867-871.
  • Salmon, P. “Effects of physical exercise on anxiety, depression, and sensitivity to stress: a unifying theory.” Clinical Psychology Review 21.1 (2001): 33-61.
  • Anderson, E., et al. “Positive affect leads to improved creative problem solving: Evidence for the role of mood in the relationship between creativity and academic performance.” Creativity Research Journal 25.4 (2013): 419-429.
  • Biddle, S. J., & Asare, M. “Physical activity and mental health in children and adolescents: A review of reviews.” British Journal of Sports Medicine 45.11 (2011): 886-895.
  • Kredlow, M. A., et al. “The effects of physical activity on sleep: A meta-analytic review.” Journal of Behavioral Medicine 38.3 (2015): 427-449.

 

Leave a Comment