Weet je genoeg en wil je inschrijven?

10 gezondheidsvoordelen van koolhydraatarme en ketogene diëten

Low-carb diëten zijn al tientallen jaren controversieel.

Ze werden oorspronkelijk in een donker daglicht gesteld door vet-fobe gezondheidsspecialisten en de media.

Mensen geloofden dat deze diëten cholesterol zouden verhogen en hartaandoeningen zouden veroorzaken vanwege het hoge vetgehalte.

Maar … de tijden zijn aan het veranderen.

Sinds 2002 zijn er al meer dan 20 onderzoeken uitgevoerd naar koolhydraatarme diëten.

In bijna al deze onderzoeken wordt gevonden dat deze diëten beter zijn dan de alternatieven waarmee vergeleken werd.

Low carbs diëten veroorzaken niet alleen meer gewichtsverlies, maar leiden ook tot meer verbeteringen met betrekking tot risicofactoren waaronder bijvoorbeeld verhoogde cholesterol.

Hieronder vind je de 10 bewezen gezondheidsvoordelen van koolhydraatarme en ketogene diëten.

1. Low-Carb diëten verminderen je eetlust (op een goede manier)

Het ergste aan een dieet is dat je vaak honger moet lijden.

Het is een van de belangrijkste redenen waarom veel mensen zich ellendig voelen en uiteindelijk hun dieet opgeven.

Een groot voordeel van het eten van koolhydraatarme voeding is dat het leidt tot een automatische vermindering van de eetlust (1).

De onderzoeken laten consequent zien dat wanneer men geen koolhydraten meer eet en meer eiwitten en vet toevoegt, ze uiteindelijk veel minder calorieën eten.

Om te onthouden:
Wanneer mensen koolhydraten vermijden, heeft hun eetlust de neiging om naar beneden te gaan en consumeren ze vaak veel minder calorieën.

2. Low-Carb-diëten leiden tot meer gewichtsverlies

Koolhydraten elimineren is een van de eenvoudigste en meest effectieve manieren om af te vallen.

Studies tonen aan dat mensen met koolhydraatbeperkte diëten sneller afvallen dan mensen met een vetarm dieet … zelfs wanneer vetarme diëters calorieën beperken.

Een van de redenen hiervoor is dat koolhydraatarme eetplannen de neiging hebben om overtollig water uit het lichaam te verwijderen. Omdat ze het insulinegehalte verlagen, beginnen de nieren overtollig natrium af te werpen, wat leidt tot snel gewichtsverlies in de eerste twee weken  (3, 4).

In onderzoeken die koolhydraatarme en vetarme diëten vergelijken, verliezen de low-carb diëters soms 2-3 keer zoveel gewicht, zonder honger te hebben (5, 6).

Low-carb lijkt bijzonder effectief te zijn gedurende de eerste 6 maanden, maar daarna begint het gewicht weer omhoog te kruipen omdat mensen het dieet opgeven/stoppen en terug hetzelfde gaan eten als voordien (7).

Het is veel beter om te denken aan koolhydraatbeperking als een lifestyle, NIET als een dieet. De enige manier om op lange termijn te slagen, is het in stand houden van een koolhydraatarm voedingspatroon.

Sommige mensen kunnen echter in staat zijn gezondere koolhydraten toevoegen nadat ze hun streefgewicht hebben bereikt.

Om te onthouden:
Bijna zonder uitzondering leiden koolhydraatarme diëten tot meer gewichtsverlies dan andere voedingsplannen, vooral in de eerste 6 maanden.

3. Een groter aandeel van het verloren vet komt uit de buikholte

Niet al het vet in het lichaam is hetzelfde.

Het is de plaats waar dat vet wordt opgeslagen dat bepaalt hoe het onze gezondheid en het risico op ziekte zal beïnvloeden.

Het belangrijkste is dat we onderhuids vet hebben. We hebben ook nog visceraal vet (in de buikholte).

Visceraal vet is vet dat zich rond de organen nestelt.

Heb je daar veel vet dan kan dat ontstekingen en insulineresistentie veroorzaken. Tevens blijkt het een belangrijke factor te zijn voor metabolische disfunctie dewelke tegenwoordig vaak voorkomt in de westerse landen  (8).

Low-carb diëten zijn zeer effectief in het verminderen van schadelijk buikvet.

HEt leidt niet alleen tot meer vetverlies dan vetarme diëten, maar vooral van vetverlies afkomstig uit de buikholte  (9).

In de loop van de tijd zou dit moeten leiden tot een drastisch verminderd risico op hartziekten en diabetes type 2.

Om te onthouden:
Een groot deel van het vetverlies bij koolhydraatarme diëten komt van het schadelijke vet uit de buikholte waarvan bekend is dat het ernstige stofwisselingsproblemen veroorzaakt.

4. Daling triglyceriden

Triglyceriden zijn vet moleculen.

Het is bekend dat ‘fasting triglycerides’, de hoeveelheid triglyceriden overgebleven na een nacht vasten, een sterke risicofactor voor hartziekten blijkt te zijn(10).

Misschien contra-intuïtief, maar de belangrijkste drijfveer voor verhoogde triglyceriden is de consumptie van koolhydraten, vooral de eenvoudige suiker fructose (11, 12, 13).

Wanneer mensen koolhydraten elimineren uit hun voeding, hebben ze de neiging om een ​​sterke vermindering van triglyceriden in hun bloed te hebben (14, 15).

Vergelijk dit met vetarme diëten, waar triglyceriden in veel gevallen kunnen stijgen (16, 17).

Om te onthouden:
Low-carb diëten zijn zeer effectief in het verlagen van triglyceriden in het bloed en zij staan bekend als een risicofactor voor hartziekten.

5. Verhoogde niveaus van HDL (het “goede”) cholesterol

High-density lipoprotein (HDL) wordt vaak het “goede” cholesterol genoemd.

Het is eigenlijk verkeerd om HDL “cholesterol” te noemen … want alle cholesterolmoleculen zijn hetzelfde.

HDL en LDL verwijzen naar de lipoproteïnen die cholesterol in het bloed vervoeren.

Terwijl LDL cholesterol uit de lever naar de rest van het lichaam vervoert, transporteert HDL cholesterol weg van het lichaam en naar de lever, waar het kan worden hergebruikt of uitgescheiden.

Het is bekend dat hoe hoger je HDL-niveau is, hoe lager je risico op hartziekten (18, 19, 20).

Een van de beste manieren om de HDL-waarden te verhogen, is door vet te eten … en koolhydraatarme diëten bevatten veel vet (21, 22, 23).

Daarom is het niet verrassend om te zien dat HDL-niveaus dramatisch stijgen bij koolhydraatarme diëten, terwijl ze de neiging hebben om slechts matig te stijgen of zelfs af te nemen bij vetarme diëten (24, 25).

De triglyceriden: HDL-ratio is een andere zeer sterke voorspeller van het risico op hart- en vaatziekten. Hoe hoger de ratio, hoe groter je risico op hartziekten is (26, 27, 28).

Door het verlagen van triglyceriden en het verhogen van HDL-niveaus, leiden koolhydraatarme diëten tot een aanzienlijke verbetering van deze ratio.

Om te onthouden:
Koolhydraatarme diëten hebben vaak een hoog vetgehalte, wat leidt tot een indrukwekkende toename van HDL, vaak aangeduid als de “goede” cholesterol.

6. Verlaagde bloedsuikerspiegel en insulinespiegels, met een sterke verbetering bij diabetes type 2 patiënten

Wanneer we koolhydraten eten, worden ze afgebroken tot eenvoudige suikers (meestal glucose) in het spijsverteringskanaal.

Van daaruit komen ze in de bloedbaan en verhogen de bloedsuikerspiegel.

Omdat hoge bloedsuikers giftig zijn, reageert het lichaam met een hormoon genaamd insuline, dat de cellen vertelt de glucose binnen te brengen in de cellen en te starten met de glucose op te branden of op te slaan.

Voor mensen die gezond zijn, zorgt de snelle insulinerespons ervoor dat de piek in de bloedsuikerspiegel geminimaliseerd wordt om te voorkomen dat het schade toebrengt.

Maar … heel veel mensen hebben grote problemen met dit systeem. Ze hebben insulineresistentie, wat betekent dat de cellen de insuline niet “zien” en daarom is het voor het lichaam moeilijker om de glucose in de cellen te brengen (29).

Dit kan leiden tot diabetes type 2, wanneer het lichaam er niet in slaagt voldoende insuline af te scheiden om de bloedsuikerspiegel na de maaltijd te verlagen. Deze ziekte komt tegenwoordig veel voor en treft ongeveer 300 miljoen mensen wereldwijd (30).

Er is eigenlijk een heel eenvoudige oplossing voor dit probleem … door koolhydraten te mijden, verwijder je de behoefte aan al die insuline. Zowel suikers in het bloed als insuline dalen enorm (31, 32).

Volgens dr. Eric Westman, die veel diabetici heeft behandeld door ze een low-carb voedingspatroon aan te leren, moet hij al vanaf de eerste dag de patiënten hun insuline dosering met 50% verminderen (33).

In een onderzoek bij type 2-diabetici was 95,2% erin geslaagd om hun glucoseverlagende medicatie binnen 6 maanden te verminderen of te elimineren (34).

Als je momenteel bloedglucoseverlagende medicatie gebruikt, overleg dan met je arts voordat je je koolhydraatinname aanpast, omdat je dosering mogelijk moet worden aangepast om hypoglycemie te voorkomen.

Om te onthouden:
De beste manier om de bloedsuikerspiegel en het insulinegehalte te verlagen, is het verminderen van de koolhydraatconsumptie. Dit is ook een zeer effectieve manier om type 2 diabetes te behandelen en mogelijk zelfs om te keren.

7. Bloeddruk daalt

Een verhoogde bloeddruk (hypertensie) is een belangrijke risicofactor voor veel ziekten (o.a. hartziekten, beroertes en nierfalen).

Low-carb diëten zijn een effectieve manier om de bloeddruk te verlagen, wat zou moeten leiden tot een verminderd risico op deze ziektes en het verlengt de levensverwachting (34, 35).

Om te onthouden:
Studies tonen aan dat het verminderen van koolhydraten leidt tot een significante verlaging van de bloeddruk, wat zou moeten leiden tot een verminderd risico op veel voorkomende ziekten.

8. Low-Carb-diëten zijn de meest effectieve behandeling bekend tegen het metabool syndroom

Het metabool syndroom (ook wel het insulineresistentiesyndroom genoemd) is een medische aandoening die sterk geassocieerd wordt met het risico op diabetes en hartziekten.

Het is eigenlijk een verzameling symptomen:

  • Abdominale obesitas
  • Verhoogde bloeddruk
  • Verhoogde nuchtere bloedsuikerspiegel
  • Hoge triglyceriden
  • Lage HDL-niveaus

Het goede nieuws is … alle vijf symptomen verbeteren drastisch wanneer een koolhydraatarm dieet gevolgd wordt (36, 37).

Helaas bevelen de overheid en de grote gezondheidsorganisatie hier nog steeds een vetarm dieet voor aan, dat vrijwel nutteloos is omdat het niets doet om het onderliggende stofwisselingsprobleem aan te pakken.

Om te onthouden:
Een low-carb dieet verandert effectief alle 5 van de belangrijkste symptomen van het metabool syndroom, een ernstige aandoening waarvan bekend is dat ze mensen vatbaar maakt voor hartziekten en type 2 diabetes.

9. Low-Carb Diëten verbeteren het patroon van LDL-cholesterol

Low-density lipoprotein (LDL) wordt vaak het “slechte” cholesterol genoemd (wederom is het eigenlijk een eiwit).

Het is bekend dat mensen met een hoog LDL veel meer kans hebben op hartaanvallen  (38, 39).

Maar … wat wetenschappers recent hebben ontdekt, is dat het type LDL van belang is. Ze zijn niet allemaal hetzelfde.

In dit opzicht is de grootte van de deeltjes belangrijk. Mensen met voornamelijk kleine deeltjes hebben een hoog risico op hartziekten, terwijl mensen met voornamelijk grote deeltjes een lager risico hebben (40, 41, 42).

Het blijkt dat koolhydraatarme diëten de LDL deeltjes van klein naar groot veranderd, terwijl het aantal LDL-deeltjes in de bloedbaan verlaagt  (43).

Om te onthouden:
Wanneer je een koolhydraatarm dieet volgt, veranderen je LDL-deeltjes van klein (slecht) LDL in groot LDL – wat goedaardig is. Koolhydraten elimineren uit je voeding kan ook het aantal LDL-deeltjes verminderen die in de bloedbanen rondzweven.

10. Low-Carb-diëten zijn therapeutisch voor verschillende hersenstoornissen. Belangrijk om te onthouden

Er wordt vaak beweerd dat glucose noodzakelijk is voor de hersenen wat ook klopt.

Sommige delen van de hersenen kunnen alleen glucose verbranden. Daarom produceert de lever glucose uit eiwitten als we geen koolhydraten eten.

Maar een groot deel van de hersenen kan ook ketonen verbranden, die worden gevormd tijdens hongersnood of wanneer de inname van koolhydraten erg laag is.

Dit is het mechanisme achter het ketogene dieet, dat al decennia wordt gebruikt om epilepsie te behandelen bij kinderen die niet reageren op behandelingen met geneesmiddelen.

In veel gevallen kan dit dieet kinderen met epilepsie genezen. In één onderzoek had +50% van de kinderen met een ketogeen dieet een vermindering van +50% van de aanvallen. 16% van de kinderen had geen enkele aanval meer (45).

Zeer low-carb / ketogene diëten worden nu ook bestudeerd  voor andere hersenaandoeningen, waaronder de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson (46).

Belangrijk om te onthouden:

In de voedingswetenschap zijn er weinig zaken zo zwart op wit bewezen als de immense voordelen van koolhydraatarme en ketogene diëten.

(Met toestemming vertaald)

#dieet #koolhydraatarm #calorieën #sporten #gezondevoeding #gezondheid

Leave a Comment