Weet je genoeg en wil je inschrijven?

Voeding als medicijn: wat je kan eten om minder angstig te zijn

Voeding als medicijn: wat je kan eten om minder angstig te zijn

Met heel het Corona gedoe komt er bij de meeste mensen meer angst naar boven.

Vaak is het ook gerelateerd aan een slechte werking van de hersenen. We kunnen dan pillen gaan slikken. Maar naast medicatie zijn er ook andere manieren die je kan gebruiken om de symptomen te verminderen, van sporten tot diepe ademhaling en die soms zelfs beter werken.

Daarnaast zijn er ook bepaalde voedingsmiddelen die je kan eten die de symptomen verminderen, omwille van hun hersenversterkende eigenschappen.

Hieronder een lijst van 6 wetenschappelijk onderbouwde voedingsmiddelen die zorgen voor verlichting.

1. Zalm

Zalm bevat voedingsstoffen die de gezondheid van de hersenen bevorderen, waaronder vitamine D en de omega-3-vetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA).

EPA en DHA helpen bij het reguleren van de neurotransmitters dopamine en serotonine, die kalmerende en ontspannende eigenschappen hebben.

Bovendien tonen studies aan dat deze vetzuren ontstekingen verminderen en hersendysfunctie die leiden tot psychische stoornissen, zoals angst, kunnen voorkomen.

Als je voldoende EPA en DHA eet bevordert het het vermogen van de hersenen om zich aan te passen aan veranderingen, waardoor je dus beter kan omgaan met stressfactoren.

Vitamine D, ook aanwezig in vis, stimuleert dan weer de neurotransmitters gerelateerd aan angst. Zelfs een paar porties zalm per week kan genoeg zijn om al verandering in te zetten.

In een studie rapporteerden mannen die drie keer per week gedurende vijf maanden regelmatig Atlantische zalm aten, minder angst dan degenen die kip, varkensvlees of rundvlees aten. Bovendien verbeterde hun hartslag en en hartslagvariabiliteit.

SAMENVATTING:

De omega-3-vetzuren en vitamine D in zalm werken op dusdanige manier in op je hersenen waardoor je angst vermindert.

2. Kamille

Kamille bevat hoge hoeveelheden antioxidanten die ontstekingen verminderen. Dit vermindert het risico op angst.

Verschillende studies hebben het verband tussen kamille en minder angst onderzocht. Na het consumeren van kamille-extract werden er minder symptomen ondervonden, in vergelijking met degenen die dat niet deden.

Een andere studie vond soortgelijke resultaten, degenen die 8 weken kamille-extract gebruikten, ondervonden verminderde symptomen van depressie en angst.

Hoewel deze resultaten veelbelovend zijn, zijn de meeste studies uitgevoerd op kamille-extract. Meer onderzoek is nodig om de anti-angst effecten van kamillethee te evalueren.

SAMENVATTING:

Het is aangetoond dat kamille helpt bij het verminderen van de angst door zijn anti-oxidantengehalte en ontstekingsremmende effecten.

3. Kurkuma

Kurkuma is een specerij die curcumine bevat. Deze stof bevordert de gezondheid van de hersenen en voorkomt angststoornissen.

Dierlijke en proefbuisonderzoeken suggereren dat curcumine het omega-3-vetzuur DHA in de hersenen kan stimuleren.

In één studie produceerde 20 mg/kg curcumine significante anti-angst effecten bij gestresste muizen in vergelijking met muizen die een lagere dosis kregen.

Curcumine heeft ook krachtige antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen waarvan is aangetoond dat ze schade aan de hersencellen voorkomen.

Deze effecten zijn deels te wijten aan het vermogen van curcumine om ontstekingen te verminderen.

Bovendien is aangetoond dat het gebruik van curcumine het antioxidantengehalte in het bloed verhoogt. Dit is typisch laag bij mensen met angst.

Er is meer menselijk onderzoek nodig om al deze effecten te bevestigen, maar als je vaak bezorgd bent, is het zeker de moeite waard om kurkuma in jouw dieet op te nemen.

SAMENVATTING:

Kurkuma bevat curcumine, een verbinding met antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen die de angstsymptomen kunnen verlichten.

4. Pure chocolade

Vaker pure chocolade eten kan ook nuttig zijn voor het verlichten van je angst.

Pure chocolade bevat flavonolen. Dit zijn antioxidanten die de hersenfunctie ten goede kunnen komen.

Ze verbeteren de bloedstroom naar de hersenen en bevorderen het vermogen van de hersenen om zich aan te passen aan stressvolle situaties.

Sommige onderzoekers suggereren ook dat gewoon de smaak troostend kan zijn voor mensen met stemmingsstoornissen.

In één onderzoek hadden personen die twee weken lang 74% pure chocolade tweemaal daags aten, minder stress. Dit komt omdat serotonine toeneemt door chocolade te eten.

Pure chocolade kan echter het beste met mate worden gegeten, omdat het veel calorieën bevat en je er dus snel teveel van eet. 30-40 gram is een goeie maatstaf.

SAMENVATTING:

Pure chocolade kan nuttig zijn voor het verminderen van angst vanwege de stressverlagende antioxidanten en het vermogen om het serotoninegehalte te verhogen.

5. Yogurt

Als je last hebt van angst, is yoghurt een geweldig voedingsmiddel om te gebruiken.

De probiotica, of gezonde bacteriën, die in sommige soorten yoghurt zitten, kunnen het welzijn verbeteren, waaronder de geestelijke gezondheid. Ze remmen vrije radicalen en neurotoxinen, die zenuwweefsel in de hersenen kunnen beschadigen.

In een studie waren angstige personen die dagelijks probiotische yoghurt aten beter in staat om te gaan met stress dan degenen die yoghurt aten zonder probiotica.

Een andere studie vond dat vrouwen die 125 gram yoghurt tweemaal daags aten gedurende vier weken beter functioneerden in de hersengebieden die emotie en sensatie controleren, wat geassocieerd kan worden met lagere angstniveaus.

Deze bevindingen zijn veelbelovend, maar meer menselijk onderzoek is nodig om de gunstige effecten te bevestigen.

Merk op dat niet alle yoghurt probiotica bevat. Kies voor een yoghurt met levende actieve culturen als ingrediënt en geen toegevoegde suikers.

SAMENVATTING:

Yoghurt bevat probiotica, die een positief effect kunnen hebben op de gezondheid van de hersenen en de angstniveaus.

6. Groene thee

Groene thee bevat L-theanine, een aminozuur met positieve effecten op de gezondheid van de hersenen en op de vermindering van de angst.

In een kleine studie hadden mensen die L-theanine aten minder psychologische stressreacties.

Een andere studie vond dat degenen die een drankje dronken met L-theanine, lagere niveaus van cortisol, een stresshormoon gekoppeld aan angst, hadden.

L-theanine kan voorkomen dat de zenuwen overprikkeld raken. Bovendien kan L-theanine GABA, dopamine en serotonine verhogen. Dit zijn neurotransmitters waarvan is aangetoond dat ze goed werken tegen angst.

Bovendien bevat groene thee epigallocatechinegallaat (EGCG), een antioxidant die de gezondheid van de hersenen bevordert. Het speelt een rol bij het verminderen van bepaalde symptomen.

In een studie bij muizen werd vastgesteld dat EGCG soortgelijke effecten heeft als de gebruikelijke angstmedicijnen.

De gunstige eigenschappen van L-theanine en EGCG kunnen een belangrijke reden zijn waarom het drinken van meerdere koppen groene thee per dag geassocieerd wordt met minder psychisch leed.

De bevindingen zijn veelbelovend, maar weet dat de meeste onderzoeken werden uitgevoerd op dieren en reageerbuizen. Wederom is onderzoek met mensen nodig.

SAMENVATTING:

Groene thee bevat L-theanine en EGCG, die de gezondheid van de hersenen en de vermindering van de angst kunnen bevorderen.

Andere voedingsmiddelen die kunnen helpen met angst

Hoewel sommige van de hieronder genoemde voedingsmiddelen niet specifiek effect hebben op angst, zijn ze rijk aan voedingsstoffen waarvan gedacht wordt dat ze de gerelateerde symptomen verbeteren.

  • Kalkoen, bananen en haver: Dit zijn goede bronnen van het aminozuur tryptofaan, dat in het lichaam wordt omgezet in serotonine en dat ontspanning kan bevorderen.

  • Eieren, vlees en zuivelproducten: Allemaal leveren ze eiwitten van hoge kwaliteit, waaronder essentiële aminozuren die de neurotransmitters dopamine en serotonine produceren. Ze verbeteren de geestelijke gezondheid.

  • Chiazaden: Ze zijn een andere goede bron van omega-3-vetzuren, waarvan is aangetoond dat ze helpen bij angst.

  • Citrusvruchten en paprika’s: Deze vruchten zijn rijk aan vitamine C, die antioxiderende eigenschappen hebben. Ze verminderen ontstekingen en voorkomen schade aan cellen die angst kunnen bevorderen.

  • Amandelen: Ze leveren een aanzienlijke hoeveelheid vitamine E. Deze stof kan angst voorkomen.

  • Bosbessen: Ze zijn hoog in vitamine C en andere antioxidanten, zoals flavonolen. Ze verbeteren de gezondheid van de hersenen en helpen bij het verlichten van angst.

SAMENVATTING:

Sommige voedingsmiddelen bevatten specifieke voedingsstoffen die de gezondheid van de hersenen kunnen bevorderen en angst kunnen helpen voorkomen of de ernst van de symptomen kunnen verminderen.

Conclusie

Over het algemeen is er weinig onderzoek gedaan naar specifieke voedingsmiddelen en angstpreventie.

De meeste onderzoeken zijn uitgevoerd op dieren of in laboratoria en er zijn meer hoogwaardige menselijke onderzoeken nodig.

Er zijn echter verschillende voedingsmiddelen en dranken die je kunnen helpen om te gaan met angstsymptomen, omdat ze ontstekingen kunnen verminderen en de gezondheid van de hersenen kunnen bevorderen. (met toestemming vertaald)

Leave a Comment