Weet je genoeg en wil je inschrijven?

Sucrose vs Glucose vs Fructose: wat is het verschil?

Sucrose versus glucose versus fructose: wat is het verschil?

Als je probeert minder suiker te gebruiken, kun je je afvragen of het soort suiker er toe doet.

Sucrose, glucose en fructose zijn drie soorten suiker die evenveel calorieën bevatten.

Ze komen allemaal van nature voor in fruit, groenten, zuivelproducten en granen, maar worden ook toegevoegd aan veel bewerkte voedingsmiddelen.

Ze verschillen echter in hun chemische structuren en de manier waarop je lichaam ze verteert en metaboliseert en hoe ze je gezondheid beïnvloeden.

Dit artikel onderzoekt de belangrijkste verschillen tussen sucrose, glucose en fructose en waarom ze ertoe doen.

Sucrose bestaat uit glucose en fructose

Sucrose is de wetenschappelijke naam voor tafelsuiker.

Suikers worden gecategoriseerd als monosachariden of disachariden.

Disachariden bestaan ​​uit twee gekoppelde monosachariden en worden tijdens de vertering weer afgebroken (1).

Sucrose is een disaccharide bestaande uit één glucose en één fructosemolecuul, of 50% glucose en 50% fructose.

Het is een natuurlijk koolhydraat dat voorkomt in veel fruit, groenten en granen, maar wordt ook toegevoegd aan veel bewerkte voedingsmiddelen, zoals snoep, ijs, ontbijtgranen, ingeblikt voedsel, frisdrank en andere gezoete dranken.

Tafelsuiker en de sucrose gevonden in bewerkte voedingsmiddelen worden vaak gewonnen uit suikerriet of suikerbieten.

Sucrose smaakt minder zoet dan fructose maar zoeter dan glucose (2).

Glucose

Glucose is een eenvoudige suiker of monosaccharide. Het is de favoriete koolhydraatbron van je lichaam (1).

Monosacchariden bestaan ​​uit één enkele suikereenheid en kunnen daarom niet worden opgesplitst in eenvoudiger verbindingen.

Het zijn de bouwstenen van koolhydraten.

Bij voedingsmiddelen wordt glucose meestal gebonden aan een andere eenvoudige suiker om polysacharidezetmelen of disachariden, zoals sucrose en lactose (1) te vormen.

Het wordt vaak toegevoegd aan bewerkte voedingsmiddelen in de vorm van dextrose, die wordt geëxtraheerd uit maïszetmeel.

Glucose is minder zoet dan fructose en sucrose (2).

Fructose

Fructose, of “fruitsuiker”, is een monosaccharide-achtige glucose (1).

Het is van nature te vinden in fruit, honing, agave en de meeste wortelgroenten. Bovendien wordt het vaak toegevoegd aan bewerkte voedingsmiddelen in de vorm van fructose-glucosestroop.

Fructose is afkomstig van suikerriet, suikerbieten en maïs. Fructose-glucosestroop is gemaakt van maïszetmeel en bevat meer fructose dan glucose, vergeleken met gewone glucosestroop (3).

Van de drie suikers heeft fructose de zoetste smaak, en het minste invloed op je bloedsuikerspiegel (2).

Om te onthouden

Sucrose bestaat uit de eenvoudige suikers glucose en fructose. Sucrose, glucose en fructose worden van nature in veel voedingsmiddelen aangetroffen maar ook aan verwerkte producten toegevoegd.

Ze worden op een andere manier verteerd en geabsorbeerd

Je lichaam verteert en absorbeert monosachariden en disachariden anders.

Omdat monosachariden al in hun eenvoudigste vorm zijn, hoeven ze niet te worden afgebroken voordat je lichaam ze kan gebruiken. Ze worden direct opgenomen in je bloedbaan, voornamelijk in je dunne darm en in mindere mate in je mond (4).

Aan de andere kant moeten disachariden zoals sucrose worden onderverdeeld in eenvoudige suikers voordat ze kunnen worden opgenomen.

Zodra de suikers in hun eenvoudigste vorm zijn, worden ze anders gemetaboliseerd.

Glucose absorptie en gebruik

Glucose wordt direct opgenomen in de bloedbaan van de darmwand van de dunne darm. Vervolgens levert het bloed de glucose aan de cellen (4, 5).

Het verhoogt de bloedsuikerspiegel sneller dan andere suikers, waardoor de afgifte van insuline wordt gestimuleerd (6).

Insuline is nodig voor de glucose in je cellen te krijgen (7).

Eens in je cellen wordt glucose onmiddellijk gebruikt om energie te creëren of omgezet in glycogeen om in je spieren of lever te worden opgeslagen voor toekomstig gebruik (8, 9).

Je lichaam controleert nauwgezet je bloedsuikerspiegel. Wanneer het te laag wordt, wordt glycogeen afgebroken tot glucose en vrijgegeven in je bloed om voor energie te worden gebruikt (9).

Als glucose niet beschikbaar is, kan je lever dit type suiker van andere brandstofbronnen maken (9).

Fructose Absorptie en gebruik

Net als glucose wordt fructose direct vanuit de dunne darm in je bloed opgenomen (4, 5).

Het verhoogt de bloedsuikerspiegel geleidelijker dan glucose en lijkt niet onmiddellijk de insulineniveau’s te beïnvloeden (6, 10).

Hoewel fructose je bloedsuikerspiegel niet meteen verhoogt, kan dit op de langere termijn negatieve effecten hebben.

Je lever moet fructose in glucose omzetten voordat je lichaam het als energie kan gebruiken.

Als je meer fructose eet dan je lever aankan, wordt het teveel omgezet in cholesterol en triglyceriden (11).

Dit kan negatieve gevolgen voor de gezondheid hebben, zoals obesitas, leververvetting en een hoog cholesterolgehalte.

Sucrose Absorptie en gebruik

Aangezien sucrose een disacharide is, moet het worden afgebroken voordat je lichaam het kan gebruiken.

Enzymen in je mond breken sucrose gedeeltelijk af in glucose en fructose en zuur in je maag breekt het verder af. De meerderheid van suiker wordt verteerd in de dunne darm (4).

Het enzym sucrase, dat wordt aangemaakt door de dunne darmwand, verdeelt sucrose in glucose en fructose. Ze worden vervolgens opgenomen in je bloedbaan zoals hierboven beschreven (4).

De aanwezigheid van glucose verhoogt de hoeveelheid fructose die wordt geabsorbeerd en stimuleert ook de afgifte van insuline. Dit betekent dat meer fructose wordt gebruikt om vet te maken, vergeleken met wanneer dit type suiker alleen wordt gegeten (11).

Daarom kan samen eten van fructose en glucose je gezondheid meer schaden dan ze apart te eten. Dit kan verklaren waarom toegevoegde suikers zoals fructose-glucosestroop zijn gekoppeld aan verschillende gezondheidsproblemen.

Om te onthouden

Glucose en fructose worden direct in je bloed opgenomen, terwijl sucrose eerst afgebroken moet worden. Glucose wordt gebruikt voor energie of opgeslagen als glycogeen. Fructose wordt omgezet in glucose of opgeslagen als vet.

Fructose kan het slechtste zijn voor gezondheid.

Je lichaam converteert fructose naar glucose in de lever om het voor energie te gebruiken. Overtollige fructose belast de lever, wat kan leiden tot een reeks metabole problemen (11).

Verschillende studies hebben de schadelijke effecten van hoge fructose consumptie aangetoond. Deze omvatten insulineresistentie, type 2 diabetes, obesitas, leververvetting en metabool syndroom (12, 13, 14).

In een onderzoek van 10 weken, hadden mensen die fructose gezoete dranken dronken 8,6% meer buikvet, vergeleken met 4,8% bij degenen die met glucose gezoete dranken dronken (14).

Een andere studie toonde aan dat, hoewel alle toegevoegde suikers het risico op diabetes type 2 en obesitas kunnen verhogen, fructose de schadelijkste is (15).

Bovendien is het aangetoond dat fructose het hongerhormoon ghreline kan verhogen en kan je je minder verzadigd voelen na het eten (16, 17).

Omdat fructose wordt gemetaboliseerd in je lever zoals alcohol, suggereren sommige aanwijzingen dat het op dezelfde manier verslavend kan zijn. Eén studie toonde aan dat het de beloningsroute in je hersenen activeert, wat kan leiden tot verhoogde behoefte aan suikers (18, 19).

Om te onthouden

Fructose is in verband gebracht met verschillende negatieve gezondheidseffecten, waaronder obesitas, diabetes type 2, insulineresistentie en leververvetting. Het consumeren van fructose kan ook het hongergevoel en het verlangen naar suiker doen toenemen.

Toegevoegde hoeveelheid suiker kan je best zo veel mogelijk beperken.

Er is geen reden om suikers te vermijden die van nature in hele voedingsmiddelen voorkomen, zoals fruit, groenten en zuivelproducten.

Deze voedingsmiddelen bevatten ook voedingsstoffen, vezels en water, die elk van hun negatieve effecten tegengaan. De schadelijke gezondheidseffecten die samenhangen met suikerconsumptie zijn te wijten aan de hoge hoeveelheid toegevoegde suiker in het typische westerse dieet.

Een onderzoek onder meer dan 15.000 Amerikanen vond dat de gemiddelde persoon consumeerde 82 gram toegevoegde suikers per dag, of ongeveer 16% van hun totale calorieën – veel meer dan de dagelijkse aanbeveling (20).

De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt aan om toegevoegde suikers te beperken tot 5-10% van je dagelijkse calorieverbruik. Met andere woorden, als je 2.000 calorieën per dag eet, moet je suikers toevoegen tot minder dan 25-50 gram (21).

Om dat in perspectief te plaatsen, bevat een blikje (330 ml) frisdrank ongeveer 30 gram suiker toegevoegd, wat voldoende is om je dagelijkse limiet te overschrijden (22).

Bovendien worden suikers niet alleen toegevoegd aan voedingsmiddelen die duidelijk zoet zijn, zoals frisdrank, ijs en snoep, maar ook aan voedingsmiddelen die je niet per se zou verwachten, zoals kruiden, sauzen en diepvriesproducten.

Als je bewerkte voedingsmiddelen koopt, lees dan altijd eerst de ingrediëntenlijst om op zoek te gaan naar verborgen suikers. Houd er rekening mee dat suiker kan worden vermeld bij meer dan 50 verschillende namen. De meest effectieve manier om uw suikerinname te verminderen, is om voornamelijk hele en onverwerkte voedingsmiddelen te eten.

Om te onthouden

Toegevoegde suikers moeten beperkt zijn, maar u hoeft zich geen zorgen te maken over de suikers die u op natuurlijke wijze vindt. voedingsmiddelen. Het consumeren van een dieet met veel voedsel en weinig bewerkt voedsel is de beste manier om toegevoegde suikers te vermijden.

Samengevat

Glucose en fructose zijn eenvoudige suikers of monosachariden. Je lichaam kan ze gemakkelijker absorberen dan de disacharide sucrose, die eerst moet worden afgebroken.

Fructose heeft mogelijk de meest negatieve gevolgen voor de gezondheid, maar deskundigen zijn het erover eens dat je je inname van toegevoegde suiker moet beperken, ongeacht het type.

Het is echter niet nodig om de suikers die van nature in fruit en groenten worden aangetroffen, te beperken. Eet onbewerkt voedsel wanneer dat mogelijk is en houd de extra suikers voor speciale gelegenheden. (met toestemming vertaald)

#koolhydraten #vermageren #gezondevoeding #gezondheid #calorieën #glucose #dieet #koolhydraatarm #cholesterol

Leave a Comment