Weet je genoeg en wil je inschrijven?

Learnings 2021

Het einde van het jaar leent zich uitstekend om even terug te kijken. Mijn learnings van 2021 alvast even op een rijtje.

 

1. ‘Afleiding van negatieve gevoelens is de drijfveer van al ons gedrag’, schrijft Nir Eyal in Indistractable. Het boek wat de meeste indruk maakte dit jaar op mij en waar de kern van gedragsverandering in staat. Nir Eyal schreef eerder ‘Hooked’ over hoe je een product/service precies moet bouwen zodat je gebruikers er aan verslaafd raken. Nu staat hij aan de andere kant . Omdat er zoveel comfortabele afleiding is (snoep, alcohol, social media, …) kunnen we nog maar moeilijk omgaan met negatieve gevoelens. Het moet metéén opgelost worden en liefst zonder moeite.
De kwaliteit van ons leven staat of valt met de mate waarin we met discomfort (stress, verveling, conflict, …) kunnen omgaan. We hebben allemaal onze copingsmechanismen: bij de één is dit snoepen, bij de ander alcohol, roken, social media, drugs, … (bij mij overeten, yes guilty) allemaal strategieën om onze negatieve gevoelens te dempen. We geloven dat ‘goed voelen’ van buitenaf komt.  Willen we écht duurzame verandering, dan moeten we het probleem bij de kern aanpakken en leren om te gaan met lastige gevoelens. Hoe meer we daar in slagen, hoe éénvoudiger het leven wordt. Of anders gezegd: Hard choices, easy life. Easy choices, hard life. (Jerzy Gregorek)

 

2. De grootste impact zit vaak door het meest oncomfortabele te doen:
    • Vb. niet meer eten na 19u doet wonderen voor mijn slaap, maar is een erg lastige gewoonte om in te bouwen in mijn ritme.
    • Vb. meer tijd maken voor meditatie – om meer bewustzijn te creëren en ruimte te creëren om de juiste keuze te maken.
    • Vb. die éne krachtoefening (pushups) doen die heel veel van je vraagt maar die ook het meeste effect heeft.
Het gekke is dat we heel goed weten wat het meest oncomfortabele voor ons is maar dat we er vaak met een grote boog omheen lopen.
Oncomfortabel is nog iets anders dan vervallen in extremen. Maar beide kunnen wel soms hand in hand gaan.  (vb. teveel koude prikkels zonder voldoende warmte prikkels in mijn geval). Meer is niet altijd beter, beter is altijd beter, zei een wijs man ooit eens tegen me.

 

3. Illness comes from resistance to change. Een quote die me is bijgebleven uit de docu ‘The Seer’ (over spirtuele mentor Calle de Montségur).  Als ziekte voortkomt uit weerstand dan komt gezondheid voort uit flexibiliteit. Dat geldt enerzijds fysiek, zoals de intermittent living principes : korte stressprikkels (vb. fasting) die je systeem even uit balans halen (juiste dosis!) maar daardoor net sterker maken op de lange termijn. En anderzijds mentaal: vasthouden aan overtuigingen die je meedraagt van je ouders en die je klein houden (zoals’ succes komt alleen door hard te werken, plezier is voor later’).

 

4. De beste ideeën bedenk je niet maar overkomen je. Ons brein staat van ‘s ochtends tot ‘s avonds ‘aan’. Door je brein bewust meer offline tijd te gunnen kan je brein meer processen, verbanden leggen en creatief zijn. Ik maak er dus geregeld een gewoonte van om mijn brein bewust af te zetten. Autorijden, wandelen, sporten, … zonder muziek, enkel in het hier en nu. De creatiefste ingevingen komen meestal als ik aan het (duur)sporten ben, fietsen of mountainbiken. Ik neem dan mijn gsm mee en spreek de ‘divine downloads’ in zodat ik er later mee aan de slag kan. Moeiteloos en vanzelf.

 

5. Het verschil tussen power en force. Force gaat over dwang en ego, Power gaat over beheersing, aanwezig zijn en mededogen. Door te hard in de wilskracht (force) te gaan, wordt het gevoel vaak overschreven. Terwijl het steeds om balans gaat, om de yin én yang, het leven is altijd een én-én verhaal, nooit een of-of.  De uitdaging bestaat er uit om minder streng te zijn voor onszelf, minder op wilskracht doorgaan (dewelke uitputbaar is) en meer zachtheid en mildheid te omarmen. Met die twee in balans, that’s where the real magic happens!
En hopelijk mag 2022 er ook zo uitzien bij jou, magical!
PS/ wil je ook graag stappen zetten naar een gezond en gelukkig 2021? Schrijf je in voor ons webinar ‘2022-jouw beste jaar ooit!‘ op 11 januari om 20u.

Leave a Comment