Weet je genoeg en wil je inschrijven?

Case: HIIT-oefeningen tegen depressie. Werkt het?

Dit artikel gaat over een patiënte waarvan de dokter dagelijkse HIIT-oefeningen (High Intensity Interval Training) voorschreef als middel tegen depressie. Lees hieronder haar verhaal.

Twee winters geleden, terwijl ik zwanger was van mijn derde kind, viel ik in een depressie.

In het verleden had ik al regelmatig te maken met sombere gevoelens, vooral tijdens de postnatale depressie na de geboorte van mijn eerste twee kinderen. Maar ditmaal was het de eerste keer dat mijn symptomen zo erg waren dat ik besloot om naar de dokter te gaan.

Ik begon op een vrij traditionele manier met mijn behandeling. Ik kreeg van de dokter een antidepressivum voorgeschreven en begon aan de therapie.

Desondanks het feit dat ik therapie volgde, ging ik er alsnog vanuit dat ik gewoon door de eerste paar maanden na de geboorte moest geraken, en dat ik me dan weer beter zou gaan voelen.

Helaas, dat was niet het geval.

Mijn zoon was bijna anderhalf jaar oud, en hoewel ik het gevoel had dat ik ‘herstelde’ tijdens de zomer, bleef het in de winter bijzonder zwaar .

Ik merkte dat ik nog steeds moeilijk vooruit geraakte en dat het in mijn hoofd ook bewolkt was.

Ik had het er moeilijk mee om positief te blijven.

Het werd dus hoog tijd om een volgende stap te zetten in het verhaal.

Toen ik voor de eerste keer in een depressie viel, adviseerde mijn arts om korte sportsessies te doen wanneer ik me down voelde. Deze zouden een positieve impact hebben op mijn humeur volgens hem.

De voordelen van lichaamsbeweging voor je mentale welzijn

Ik besloot om het advies van mijn arts één keer per dag toe te passen.

“Wanneer je sport en je bloed sneller stroomt produceer je endorfines,” vertelt Stephen Graef, PhD, een sportpsycholoog aan het Wexner Medical Center van de Ohio State University. “Endorfines worden vrijgegeven om de vermoeidheid en de pijn bij het sporten te verminderen,” legde Graef uit. “Vanuit het standpunt van mentaal welzijn, geeft ons dat ook diezelfde voordelen omdat die chemische stofjes ons doen goed voelen.”

Graef wees erop dat sporten waarschijnlijk al van begin af aan voordelen oplevert onder de vorm van de typische ‘high’ die sporters ervaren. Hij vertelde ook dat consequent trainen nog meer voordelen zal opleveren met positieve impact op je stressniveau en humeur.

Als werkende moeder wilde ik mijn doel, om één keer per dag te trainen, zo eenvoudig mogelijk maken.

Daarvoor ontwikkelde ik een simpele zeven minuten high-intensity intervaltraining training (HIIT) waarbij er geen materiaal nodig was.

Mijn HIIT-trainingsschema van zeven minuten:

Bedoeling is om elke oefening zoveel mogelijk te herhalen gedurende 30 seconden, dan gedurende 10 seconden te rusten. Herhaal de volledige set twee keer:

Mijn post-workout ‘glow’. Week 1: ik ben enthousiast om dagelijks te trainen. Maar het is lastiger dan verwacht.

Week 1: Aan de slag met mijn ochtendtrainingen

Tijdens de eerste week van mijn experiment was ik behoorlijk enthousiast om mijn belofte tot in de puntjes te volgen.

Ik evalueerde ook de effecten op mijn gemoedstoestand en was benieuwd of er verbetering zou zijn.

Daarbij wou ik graag weten of ik me ‘s namiddags beter zou voelen want dat waren vaak mijn zwakke momenten.

Ik keek ook erg uit naar de serotonine rush en de (zelf)vertrouwen boost na elke succesvolle training.

Echter, de oefeningen waren toch wel best lastiger dan gedacht.

Ook andere onverwachte problemen doken op.

Ik deed mijn zeven minuten durende HIIT-routine als eerste in de ochtend. Op de meeste dagen betekende dit dat ik pauzes moest nemen; om de ​​kinderen te helpen terwijl ze zich klaarmaakten of omdat ze in mijn weg liepen tijdens de workout.

Hoewel ik merkte dat mijn stemming na het sporten verbeterde, had ik niet het gevoel dat het een impact had op mijn ‘namiddagdips’.

Ik was vaak ontgoocheld wanneer de zogenaamde ‘high’ uitgewerkt was…

Tegen het einde van de week besefte ik dat ‘s ochtends misschien niet het beste moment was om te training en besloot ik om de volgende week ‘ s namiddags te trainen.

Week 2: Deze week doen we het anders

Normaal, wanneer het drie uur is, wil ik gewoon in bed kruipen. Deze week echter stelde ik mijn alarm in op 15.00 uur en deed ik mijn training van zeven minuten terwijl mijn kinderen hun vieruurtje hadden.

De training verzetten naar een ander moment was een goede zet. Maar het was nog steeds lastig om het vol te houden.

Op de meeste dagen was het moeilijk om voldoende motivatie te vinden om de HIIT te doen.

Echter, vanaf de moment dat ik me er volledig in smeet merkte ik de boost in mijn humeur. Niet dat ik veranderd was in een enthousiast Duracell konijn maar ik voelde me wel positiever gedurende de rest van de dag.

Helaas, toen het einde van de week naderde, merkte ik dat ik ziek aan het worden was. Paniek!

Mijn jongste had al griep gekregen en tegen vrijdag kon ik zelf ook amper uit bed. Fysiek voelde ik me ellendig.

Door mijn gemoedstoestand bij te houden kon ik zien of het sporten me hielp, en op welk moment van de dag ik het meeste nood had aan een boost.

Week 3: Van koers veranderen

Zodra mijn griep over was wilde ik zo snel mogelijk mijn workouts hernemen. Zodoende kon ik me aan mijn planning houden.

Ik merkte echter dat ik een vervelende borstcongestie (ophoping van slijm en vocht in de longen) had waardoor het moeilijk was om de trap te nemen, laat staan een intensieve training te doen.

Wat me deze week ook opviel, was hoe moeilijk het voor mij was om mijn humeur te beheersen.

Enkele dagen na de griep voelde ik me echt down. Ik was gefrustreerd over de hele lijn, en door de dingen die me zouden helpen om me beter te voelen (zoals sporten en buiten komen) niet te kunnen doen, voelde ik me alleen maar slechter.

Mijn doel was om tegen het einde van de week mijn trainingen terug op te nemen.

Mijn training verplaatsen naar de fitness was de sleutel om uit mijn post-griep-dipje te komen.

Week 4: Weer op het goede spoor

Na bijna 10 dagen ziek te zijn, begon ik me eindelijk goed genoeg te voelen om terug te starten met mijn HIIT-routine. Het was meer een langzame en gestage inspanning dan een triomfantelijke terugkeer. Ik voelde me emotioneel en lichamelijk uitgeput van ziek te zijn geweest en te zorgen voor mijn drie zieke kinderen.

Mijn home workouts maakten me niet zo blij meer, dus probeerde ik het voortaan in het fitnesscentrum te doen.

Ik voegde ook een paar rondjes omheen de atletiekpiste toe aan de zeven minuten durende HIIT-training.

Ik weet niet zeker of het de trainingen waren, de verandering in de omgeving, of de vreugde om niet meer ziek te zijn, maar mijn humeur was tegen het einde van de week weer opgekrikt.

Het was niet altijd even gemakkelijk om mijn drie kinderen te motiveren om mee naar de fitness te gaan, maar ik was altijd blij wanneer we er eenmaal waren.

HIIT hielp me om mijn depressie te bestrijden.

HIIT in de toekomst

Na de eerste maand van de intensieve trainingen, zij het niet altijd even regelmatig, ben ik er zeker van dat het een belangrijke boost was voor mijn mentale welzijn. Tevens besef ik dat het geen magische tovertruck is voor mijn winterdepressie.

Het grootste nadeel van mijn HIIT trainingen is dat het veel motivatie vereist. Iets wat bij depressieve personen soms moeilijk te vinden is.

Als het gaat om de voordelen, merk ik dat controle hebben over je gezondheid door te sporten, de grootste impact gehad heeft..

Hoewel mijn namiddagen erg zwaar waren gedurende de winter, heb ik in bepaalde mate meer controle over mijn stemming en humeur.

Ik heb niet het gevoel dat mijn depressie volledig over is na deze maand, maar ik heb ook geen zin meer om me de rest van de dag in bed te verstoppen.

Hoewel het vaak zeven lange minuten zijn, wetende dat ik mijn mentale gezondheid op zo’n korte tijd kan verbeteren werkt voor mij voldoende motiverend om het wekelijks te blijven volhouden. Met toestemming vertaald.

#sporten #bewegen #depressie #trainen #workout #gewoontes

Leave a Comment