Weet je genoeg en wil je inschrijven?

Meer gezondheidsvoordelen bij sporten in groep

Elke vorm van beweging is goed voor je, maar trainen in groepsverband kan je een extra duwtje in de rug geven.

Hou je ervan om zelf naar de sportschool te gaan? Of volg je liever een drukke groepsles in de fitness waar iedereen synchroon ademt en beweegt?

Het maakt niet uit welke vorm van training jouw voorkeur heeft.

Maar onderzoek suggereert dat als je alleen traint, dat je misschien wel een aantal gezondheidsvoordelen van groepstrainingen mist.

GROEP VERSUS SOLO WORKOUTS

Beweging is al bekend om de vele voordelen voor de mentale gezondheid, waaronder verbeterde slaap en stemming, verhoogd libido, verhoogd energieniveau en mentale alertheid.

In een nieuwe studie werd onderzocht of groepstraining medische studenten kon helpen, aangezien dit een groep is met een hoog stressniveau en die waarschijnlijk regelmatig workouts kunnen gebruiken. Voor het onderzoek sloten 69 medische studenten zich aan bij één van de drie oefengroepen. Eén groep deed minstens één keer per week een core versterkende en functionele fitness training van 30 minuten, samen met extra beweging als ze dat wilden.

Een andere groep waren de individuele sporters, die ten minste twee keer per week alleen of met maximaal twee partners trainden.

In de laatste groep deden de studenten geen andere beweging dan wandelen of fietsen om hun bestemming te bereiken.

De onderzoekers hebben aan het begin van de studie en om de vier weken de ervaren stressniveaus en levenskwaliteit – mentaal, fysiek en emotioneel – van de studenten gemeten.

Alle studenten begonnen het onderzoek op ongeveer hetzelfde niveau qua mentale gezondheid.

Na 12 weken, zagen de groepstrainers verbeteringen in alle drie de typen van levenskwaliteit en een daling van hun stressniveau

Ter vergelijking: solo-sporters verbeterden alleen maar de mentale levenskwaliteit – ook al trainden ze ongeveer een uur per week meer dan de groepstrainers.

Voor de controlegroep veranderde het stressniveau en de levenskwaliteit niet zo sterk aan het einde van het onderzoek.

De studie heeft een aantal beperkingen, waaronder de geringe omvang en het feit dat alleen studenten geneeskunde er deel van uitmaken.

De studenten mochten ook hun eigen oefengroep kiezen, dus er kunnen fysieke of persoonlijkheidsverschillen zijn tussen groeps- en solotrainers die de resultaten kunnen beïnvloeden

De resultaten moeten dus met de nodige voorzichtigheid worden bekeken. Maar het onderzoek wijst op de kracht van samenwerken.

SYNCHROON SPORTEN

Ander onderzoek richtte zich op de impact van groepsbeweging – met name het synchroon sporten – op sociale verbondenheid, pijntolerantie en sportprestaties.

In een studie hebben onderzoekers mensen gerekruteerd om 45 minuten te trainen op roeimachines.

Na de sessie hadden mensen die in groepen hadden geroeid – en hun bewegingen hadden gesynchroniseerd – een hogere pijntolerantie dan solo roeiers. De pijntolerantie nam toe, ongeacht men nu roeide met teamgenoten of met vreemden.

Onderzoekers denken dat de verhoogde tolerantie voor pijn het gevolg kan zijn van een grotere afgifte van endorfine – de “feel good” hormonen – als gevolg van het feit dat mensen tijdens het sporten met elkaar in contact komen.

Dit soort gecoördineerde beweging staat bekend als gedragssynchronisatie. Het kan ook voorkomen tijdens andere groepsactiviteiten, zoals spel, religieuze rituelen en dans.

Het kan ook een boost geven aan je prestaties, vooral als je al gehecht bent aan andere mensen in de groep.

In een andere studie vonden onderzoekers dat rugbyspelers die hun bewegingen coördineerden terwijl ze zich opwarmden, beter presteerden op een volgende uithoudingstest. Deze atleten maakten al deel uit van een hecht rugbyteam. Onderzoekers denken dat de gesynchroniseerde bewegingen tijdens de warming-up de bestaande sociale banden tussen hen hebben versterkt.

De onderzoekers weten dat aan de verandering van pijn- en vermoeidheidsperceptie van de sporter wat toeliet om harder en beter te presteren.

Dus als je wordt omringd door andere fietsers die synchroon draaien met constante snelheid, kan je misschien de kracht van synchronie benutten.

Of niet.

NIET ALLE GROEPSLESSEN ZIJN HETZELFDE

Een gedragsprofessor aan de universiteit vond dat de “bewegingscontext” bepaalt hoeveel effect beweging heeft op de kwaliteit van het leven, de sociale interacties, de fysieke voordelen en de mensen die hun training volhouden.

Er werd gekeken naar 44 eerdere studies, die de voordelen van verschillende bewegingscontexten met elkaar vergeleken.

De contexten omvatten het volgende: thuis workouts, alleen of met contact van een gezondheidsprofessional; standaard groepslessen; en “echte groepslessen”, waarbij speciale technieken werden gebruikt om de sociale verbinding tussen de mensen in de klas te vergroten.

Echte groepslessen leverden de meeste voordelen op.

Standaard groepslessen, zonder de toegevoegde verbinding, waren vergelijkbaar met een thuis workout met hulp.

Alleen thuis trainen kwam als laatste.

In het algemeen geldt dat hoe meer contact of sociale steun mensen hadden tijdens het sporten – van onderzoekers, gezondheidswerkers of andere deelnemers aan het sporten – hoe groter de voordelen zijn.

Groepsgebonden fitnesslessen zouden meestal alleen effectiever zijn wanneer ze gebruik maken van strategieën voor groepsdynamiek.

Dit omvat het stellen van groepsdoelen, het delen van feedback, het praten met andere mensen in de klas, het gebruik van vriendelijke concurrentie en het opnemen van “activiteiten om mensen het gevoel te geven dat ze ergens deel van uitmaken – een gevoel van eigenwaarde”.

Misschien vind je dit niet in elke groepsles.

Dit is vaak niet het geval in de meeste groepslessen. Mensen komen opdagen, volgen een instructeur, praten niet veel met elkaar, en gaan dan weg.

Hoewel groepslessen extra voordelen kunnen bieden, is niet iedereen een spinning, bodypump of power yoga soort persoon.

Een studie vond dat extraverte mensen eerder de voorkeur geven aan groepsgebonden en intensieve fysieke activiteiten dan introverte mensen. Geen grote verrassing daar.

Uiteindelijk is actief blijven beter voor je dan stilzitten.

Vind dus lichaamsbeweging die je graag doet en blijf erbij – of het nu gaat om het deelnemen aan een bezwete groepsles of om het alleen rondtrekken in de wildernis. (Met toestemming vertaald)

FIT BLIJVEN TIJDENS DE FEESTDAGEN?

Fit blijven tijdens de feestdagen? Kom naar de outdoor bootcamps! Uitzonderlijk op donderdag (26/12 en 02/12) en elke zaterdag. Deze mix van oefeningen verbetert je uithouding, kracht, mobiliteit, stabiliteit en flexibiliteit. Aangevuld met een leuke groepsdynamiek voor die extra boost!

#sporten #gezondheid #persoonlijkeontwikkeling #afvallen #workout #bewegen

Leave a Comment