Weet je genoeg en wil je inschrijven?

Ik hou niet zo van mediteren. Benieuwd naar hoe ik het dan toch voor mekaar krijg?

Ik hou niet van mediteren. Maar als ik het regelmatig doe, is het leven beter. Ik heb minder stress en meer energie. Problemen lijken kleiner. Ik lijk groter.

Ik geef het niet graag toe maar ik ben geen fan van meditatie. Het plaatje klopt misschien niet helemaal gezien mijn 36 jaar studie van martial arts en interesse in persoonlijke ontwikkeling, gezondheidszorg, en groei.

Maar toch, als ik regelmatig mediteer, vind ik mijn leven beter. Ik heb minder stress, mijn gezondheid verbetert. Ik kan me meer concentreren op mijn werk en zeg minder vaak dingen waar ik spijt van heb tegen mijn vrienden, collega’s en geliefden. Problemen lijken kleiner. Ik lijk groter.

En ik ben niet alleen. In de afgelopen decennia hebben veel onderzoeken aangetoond dat meditatie goed voor ons is, en dat we allemaal een paar minuten per dag zouden moeten mediteren.

  • Meditatie is opnieuw ontdekt, en opnieuw (en opnieuw) om stress te verminderen, met alle fysieke, sociale en emotionele voordelen die dat oplevert.

  • Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat meditatie symptomen van depressie en angst verminderen.

  • In 2003 leerden de onderzoekers dat regelmatige meditatie hielp om de immuniteit te versterken.

  • Meditatie helpt om pijn te verminderen volgens verschillende studies.

Dat is slechts het topje van de ijsberg. Het komt erop neer dat meditatie goed is voor mij, en voor jou, hoe graag we het ook niet willen doen. Net als het eten van een vegetarische maaltijd één of twee keer per week.

Dus, blijft de vraag hoe je het dan best kunt integreren in je leven.

Je hoeft niet alleen maar te zitten

Niet-beoefenaars stellen zich soms voor dat meditatie saai is – en misschien als het niet op een bepaalde manier wordt gedaan, kan het ook saai zijn. Maar er is meer dan één soort meditatie beschikbaar, dus je kunt gemakkelijk een meditatie vinden die bij je past. Hier zijn een paar alternatieven:

  • Wandelmeditatie kalmeert je mind als je je concentreert op je stappen en de beweging van de stappen (in plaats van bijvoorbeeld te focussen op je ademhaling). Wandelen in een labyrint is een eeuwenoude bezinningspraktijk die gebruikelijk is bij veel spirituele religies, waaronder het katholicisme.

  • Kata is de beoefening van vechtkunst, zoals tai chi of chiqong. De bewegingen zijn zo complex dat het onmogelijk wordt om aan andere dingen te denken, waardoor een diepgaande meditatieve focus mogelijk wordt. Net zoals yoga een beetje.

  • Als je aandachtig naar muziek luistert, vooral naar muziek zonder tekst, krijg je dezelfde effecten van meditatie. Je laat je door de klanken meevoeren, weg van verdwaalde en vreemde gedachten.

  • Dagelijkse taak meditatie. Hiermee bekijk je het proces van een taak (zoals afwassen, koken of aankleden) en richt je je op de manier waarop een kung fu meester zich richt op taken.

Dat zijn maar een paar voorbeelden. Andere opties voor meditatie zijn een geleide relaxsesssies, een ademhalingsmeditatie, zazen zitmeditatie, Kundalini, pranayama…

Het punt is dat er wel voor ieder een soort meditatie is die bij je past. Het is gewoon een kwestie van het vinden van de juiste match.

De geheime truc

Mediteren wordt verondersteld een stilte van de geest te zijn, waarbij je aan niets in het bijzonder denkt (of niets anders dan de handelingen van de meditatie) om die achtergrondgeluiden te laten zijn voor wat ze zijn en tot rust te komen.

Daarom kan ook een workout meditatief zijn: op een bepaald moment ben je enkel gefocust op de beweging.

Maar gaandeweg, tijdens elke meditatiesessie, blijven je gedachten ronddwalen en proberen ze je af te leiden. Dit gebeurt de hele tijd in het begin, maar dit gebeurt net zo bij zogenaamde zenmasters.

De truc met meditatie is niet om die verdwaalde gedachten volledig te elimineren. Probeer ze te leren passeren zonder dat je er op in gaat.

In de eerste stadia van het leren, zul je veel van de tijd falen. Je zult een tijdje mediteren en je zult je plotseling realiseren dat je ergens onderweg bent gestopt om na te denken over je to-do lijst en wat je die avond gaat eten.

Uiteindelijk zal dat steeds minder gebeuren en zal je minder in reactie gaan op ronddwalende gedachten. Je zal uiteindelijk beter in staat zijn om ze te laten passeren zonder je erover op te winden. Op die manier kan je je meditatie relaxer en langer volhouden.

Over “zolang als je wilt…” gesproken…

Het hoeft niet lang te duren

Ja, ik las de verhalen over Gichin Funakoshi (alias De Vader van de Moderne Karate) die een hele dag onder een waterval stond te mediteren en over mensen die het hele weekend in een soort van trance doorbrengen. En waarschijnlijk zijn sommige van die verhalen waar.

Nee, ze betekenen niet dat je urenlang moet mediteren om iets uit de meditatie te halen.

De studies die ik hierboven noemde lieten deelnemers mediteren voor minder dan een uur, in de meeste gevallen minder dan 15 minuten. Zelfs die sessies resulteerde in een aanzienlijke verbetering van de fysieke, emotionele en psychologische gezondheid.

Sommige gevorderden gaan nog een stap verder en adviseren ons om te beginnen met slechts één minuut meditatie per dag. Dat zal niet genoeg zijn om enorme, langdurige voordelen te oogsten, maar het heeft twee voordelen:

  1. Het zal je lukken. Iedereen kan een minuutje mediteren, hoe druk of afleidbaar je ook bent.

  2. Je zult aangenaam verrast zijn hoeveel verschil het maakt voor de volgende 10 minuten van je leven.

Persoonlijk vond ik die twee factoren samen een uitstekende motivator. Onder de krachtige motivatie van direct succes en het voelen van de korte termijn impact van die minuut, heb ik me meer toegelegd op het leren mediteren.

Je hoeft geen bepaald ‘type’ persoon te zijn om te kunnen mediteren

Meditatie heeft de ‘hippie’-reputatie intussen afgeschud. Iedereen kan het doen. Hier is een onvolledige lijst van groepen die actief mediteren of hun mensen aanmoedigen om regelmatig te mediteren:

  • Professionele atleten

  • Acteurs, zoals Hugh Jackman, Clint Eastwood, and Arnold Schwarzenegger

  • Militairen

  • Een lange lijst van CEO’s en ondernemers, zoals Richard Branson en Elon Musk

Als Randy Couture en de man die Wolverine speelt mediteren, kan jij het ook. Het duurt maar een minuutje – letterlijk – en je kunt vandaag beginnen. (Met toestemming vertaald)

Leave a Comment