Weet je genoeg en wil je inschrijven?

Corona, beter voorkomen dan genezen. Hoe zorg ik voor een verhoogde weerstand?

Disclaimer: dit artikel is geschreven voor gezonde personen. De informatie op de website is niet bedoeld ter vervanging van professioneel medisch advies. Consulteer een arts als je ziek bent en/of medicijnen slikt.

Onder het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’, deel ik graag enkele leefstijltips die ervoor zorgen dat je minder vatbaar bent voor ziekte in het algemeen, en het Coronavirus in het bijzonder.

Uiteraard blijft het advies hetzelfde: blijf in uw kot, was uw handen, bewaar afstand en nies in je elleboog. Waar er minder over gesproken wordt, is wat je kan doen om je weerstand te vergroten. Hoe kan je ervoor zorgen dat het virus minder grip op je heeft? Dit start met een gezond leefpatroon rond voeding, beweging, slapen en je mentale veerkracht. Voor 1900 waren het vooral infecties die ons de das omdeden. Na 1900 zien we vooral welvaartsziekten als grote oorzaak. Ons modern leven is één groot conflict met onze genen door de overkill aan kunstmatige voeding & belichting, inactiviteit, slaaptekort, chronische stress, gifstoffen, psycho-emotionele stress, enzovoort. Je hebt dus zelf meer in de hand dan je zou denken. Las bijvoorbeeld regelmatig sitting breaks in doorheen de dag, doe mee aan onze live bootcamps, maak ruimte voor mindfulness en zorg voor voldoende ontspanning en slaap.

Specifieke tips rond leefstijlinterventies

Zet alvast dit meer op je menu:

  • zoethout, bessen, veel groenten, de look-familie (bloemkool, broccoli, prei, knoflook, ui, bladgroenten, eieren), olijfolie, oregano en andere kruiden

  • drink kruidentheeën (onder andere groene thee of zwarte thee)

Vermijd: roken, overmatig alcoholgebruik, omega 6-oliën ), gluten en granen (brood, koekjes en pasta), suiker en bewerkte voeding. Geraffineerd voedsel kan ons immuunsysteem ernstig verzwakken, waardoor we kwetsbaarder worden voor infecties. Sterker nog, pieken in de bloedsuikerspiegel kunnen tijdelijk het immuunsysteem verzwakken. Kies daarom voor onbewerkt voedsel dat rijk is aan vitamine C, vitamine D en zink:

  • Vitamine C vind je o.a. in rode peper, rode paprika, peterselie, kiwi, spruitjes, papaya, guave, broccoli, aardbeien, appelsien en boerenkool.

  • Vitamine D wordt vooral door het zonlicht aangemaakt via je huid en vind je slechts in beperkte mate in kabeljauwlevertraan, zalm, tonijn en runderlever.

  • Zink vind je in oesters, hennepzaad, pompoenpitten, lijnzaad, cacao, lever (varken), pijnboompitten …

Ga je naar de supermarkt, denk dan op lange termijn. Neem wat meer diepvriesvoeding mee wat langer bewaart. Op die manier spaar je een supermarkt bezoek uit en verklein je de kans op besmetting. Ook volgende tips geven je immuniteit een boost:

  • Sauna

  • Koude douches

  • Intermittent fasting

  • Blootstelling aan zonlicht

Voedingssupplementen

Dit coronavirus is vrij nieuw, waardoor betrouwbare studies over de relatie tussen supplementen en het coronavirus niet voorhanden zijn. Toch zijn er wel wat tips te geven voor je algemene weerstand te boosten.

Vitamine C speelt een hoofdrol om je afweer te versterken. (tussen 2000 en 3000 milligram (of meer) per dag, in verdeelde doses.) • Vitamine D3 is in staat om infecties van de bovenste luchtwegen tegen te gaan. Deze vitamine maken we uit zonlicht. In de winter schijnt de zon echter niet krachtig genoeg en zitten de meeste mensen binnen. Vitamine D3 dagelijks 2000 internationale eenheden kan dus een goede investering zijn. Wist je trouwens dat de UV-stralen in zonlicht dodelijk zijn voor virussen? Daardoor kan een virus zich in de zomer minder makkelijk verspreiden. • Zink zuigtabletten (20 mg per dag) kunnen de ernst van virale infecties in de keel tegengaan. Tabletten die je moet doorslikken zijn minder effectief en neussprays kunnen zorgen voor permanent verlies van de reukzin. Je kan ook kiezen om een multivitamine te nemen waar dit al in zit. • Selenium: 100 mcg (microgram) dagelijks. Dit heb je al binnen als je één paranoot per dag eet.

Van vitamine C, vitamine D, magnesium, zink en selenium is aangetoond dat het het immuunsysteem tegen virussen versterkt.

Enkele goede orthomoleculaire merken zijn: AOV, Bonusan, Orthica, Vitals en Solgar.

Belangrijk: overleg in het geval van ziekte – zeker bij nierschade en darmziekten – met een (orthomoleculair) arts over de juiste dosering vitamine C. (Ondanks dat vitamine C bijna nooit giftig is, en met diarree uit het lichaam verdwijnt als de dosering (iets) te hoog is.) Mensen met hemochromatose – waarbij ijzerstapeling plaatsvindt – worden afgeraden vitamine C-supplementen te nemen. Mensen met Sarcoïdose waarbij vitamine D-stapeling plaatsvindt – worden extra vitamine D afgeraden. Bij onduidelijkheid raadpleeg je arts.

Bronnen: Oersterk (Dr R. De Leth), Healthline en Ahealthylife.

Leave a Comment