Weet je genoeg en wil je inschrijven?

10 veelvoorkomende redenen waarom je niet afvalt (deel 1)

Wanneer je afvalt, vecht je lichaam op een bepaalde manier terug. Bij aanvang kan je behoorlijk wat kilo’s verliezen zonder al te veel moeite. Na een tijdje kan dit echter afnemen en zelfs stoppen. In dit artikel ontdek je 10 veelvoorkomende redenen waarom je niet meer afvalt. Je vindt ook enkele handige tips die je verder op weg helpen om je barrières te doorbreken.

1. Misschien verlies je gewicht zonder het te beseffen

Als je denkt dat je een bepaald plateau hebt bereikt, moet je nog niet direct bezorgd worden.

Het is normaal dat je gewicht een paar dagen (of weken) aan een stuk niet verandert. Dit betekent echter niet dat je geen vet meer aan het verliezen bent.

Je lichaamsgewicht schommelt namelijk op een paar kilo na. Het hangt uiteraard af van wat je eet en ook je hormonen hebben een groot effect op hoeveel water je lichaam vasthoudt (vooral bij vrouwen).

Het kan ook zijn dat je spiermassa toeneemt op het moment dat je vet verliest. Dit gebeurt vooral wanneer je net begonnen bent met trainen. Dit is een goede zaak, want wat je echt wilt verliezen is lichaamsvet, niet alleen gewicht.

Het is ook een goed idee om eens iets anders dan een weegschaal te gebruiken om je vooruitgang te meten. Je tailleomtrek en lichaamsvetpercentage zijn andere parameters die je kan gebruiken. Hoe goed je kleding past en hoe je eruitziet in de spiegel, kan ook uiteraard ook veelzeggend zijn.

Tenzij je gewicht meer dan 1-2 weken constant blijft, hoef je je waarschijnlijk nergens zorgen over te maken.

Samengevat

Bereik je een bepaald plateau qua afvallen, dan kan dat misschien worden verklaard door spierontwikkeling, onverteerd voedsel en fluctuaties in lichaamsvocht. Verandert de weegschaal niet, wanhoop niet, misschien verlies je nog steeds vet.

2. Je houdt niet bij wat je eet

Bewustzijn is ongelooflijk belangrijk als je probeert af te vallen. Veel mensen hebben geen flauw idee hoeveel ze echt eten.

Studies hebben aangetoond dat het bijhouden van je dieet helpt bij het afvallen. Mensen die voedseldagboeken gebruiken of hun maaltijden fotograferen, verliezen consequent meer gewicht dan mensen die dat niet doen.

Samengevat

Het bijhouden van een voedingsdagboek (via een app bijvoorbeeld) kan handig zijn als je probeert af te vallen.

3. Je eet onvoldoende eiwitten

Eiwitten zijn de belangrijkste voedingsstoffen bij het afvallen.

Het eten van eiwitten met 25-30% van de calorieën kan het metabolisme met 80 tot 100 calorieën per dag stimuleren en je automatisch honderden calorieën per dag minder doen eten. Het kan ook je drang naar snacks verminderen.

Dit is gedeeltelijk te wijten aan de effecten van eiwitten op het hormoon ghreline (wat je eetlust opwekt).

Als je ontbijt eet, zorg er dan zeker voor dat je genoeg eiwitten binnen krijgt. Studies tonen aan dat degenen die een eiwitrijk ontbijt eten, minder honger én minder trek hebben in de loop van de dag.

Een hoge eiwitinname helpt ook om metabolische vertraging te voorkomen, een veel voorkomende bijwerking van afvallen. Bovendien helpt het ook om gewichtstoename te voorkomen.

Samengevat

Een lage eiwitinname kan je inspanningen om gewicht te verliezen tot stilstand brengen. Zorg ervoor dat je voldoende eiwitrijk voedsel eet.

4. Je eet te veel (calorieën)

Veel mensen die moeite hebben met afvallen, eten gewoon te veel calorieën.

Je denkt misschien dat dit niet het geval is bij jou, maar houd er rekening mee dat studies consequent aantonen dat mensen hun calorie-inname vaak aanzienlijk onderschatten.

Als je geen gewicht verliest, probeer dus om op je eten te letten en je calorieën een tijdje te op te volgen. Zoals gezegd bestaan hier talloze apps voor zoals de bekende MyFitnessPal.

Tracking is ook belangrijk als je een bepaald doel probeert te bereiken, zoals 30% van je calorieën uit eiwitten halen. Dit is onmogelijk zonder een app.

Over het algemeen is het niet nodig om calorieën te tellen voor de rest van je leven. Probeer in plaats daarvan deze technieken een paar dagen om de paar maanden uit om een ​​idee te krijgen van hoeveel je eet.

Samengevat

Als het lijkt alsof je niet meer afvalt, dan is het mogelijk dat je te veel eet. Mensen onderschatten vaak hun calorie-inname.

5. Je eet teveel bewerkte producten

Voedselkwaliteit is net zo belangrijk als de kwantiteit.

Gezond eten verbetert je welzijn en helpt je eetlust te reguleren. Het geeft ook een veel verzadigder gevoel dan de bewerkte tegenhangers.

Hou er rekening mee dat veel bewerkte voedingsmiddelen met het label “gezond eten” niet echt gezond zijn. Hou zoveel mogelijk vast aan onverwerkte voedingsmiddelen met maximum drie ingrediënten.

Samengevat

Zorg ervoor dat je je dieet baseert op onbewerkte voeding.

6. Je doet niet aan krachttraining

Eén van de belangrijkste zaken bij afvallen, is door één of andere vorm van krachttraining te doen, bijvoorbeeld kettlebell training.

Dit helpt je je spiermassa te behouden, wat vaak samen met lichaamsvet wordt verbrand als je niet traint.

Gewichtheffen helpt ook metabolische vertraging te voorkomen en zorgt ervoor dat je lichaam strak en gespierd blijft.

Samengevat

Krachttraining is een effectieve manier om vet te verliezen. Het voorkomt het verlies van spiermassa, vaak gelinkt met gewichtsverlies, en helpt vetverlies op de lange termijn te handhaven.

7. Je overeet

‘Binge eating’ ofwel ‘overeten’ is een veel voorkomend neveneffect van een dieet. Het gaat om het snel eten van grote hoeveelheden en vaak veel meer dan je lichaam nodig heeft.

Dit is een veelvoorkomend probleem. Sommigen zijn verslaafd aan junkfood, anderen kiezen voor relatief gezond voedsel, zoals noten, notenpasta, pure chocolade, kaas, enz. Maar zelfs als iets gezond is, tellen de calorieën nog mee. Afhankelijk van het volume kan één vreetbui vaak een hele week diëten teniet maken.

Samengevat

Als je regelmatig ‘overeet’, kan dit verklaren waarom je niet lijkt af te vallen.

8. Je doet geen cardio

Cardiovasculaire oefeningen zijn oefeningen die je hartslag verhogen. Het gaat om activiteiten zoals joggen, fietsen en zwemmen.

Het is één van de meest effectieve manieren om je gezondheid te verbeteren. Het is ook zeer effectief bij het verbranden van buikvet, het schadelijke “viscerale” vet dat zich rond uw organen opbouwt en ziekten veroorzaakt.

Samengevat

Zorg ervoor dat je regelmatig aan cardio doet. Het helpt je vet te verbranden, vooral rond je buik. Gebrek aan lichaamsbeweging zou een reden kunnen zijn dat je minder of niet afvalt.

9. Je drinkt nog steeds ‘suiker’

Suikerhoudende dranken zijn de meest dikmakende items in de voedselvoorziening. Je brein compenseert de calorieën erin niet door minder van ander eten te benuttigen.

Dit geldt niet alleen voor suikerhoudende dranken zoals Cola, Fanta, Red Bull, – het geldt ook voor “gezondere” dranken zoals vitaminewater.

Zelfs vruchtensappen zijn problematisch en zouden niet in grote hoeveelheden geconsumeerd mogen worden.

Samengevat

Vermijd alle zoete dranken. Ze zorgen voor een te grote calorie-inname én suikerinname.

10. Je slaapt niet goed

Goed slapen is één van de belangrijkste factoren voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid, evenals je gewicht. Onderzoek wijst uit dat een slechte nachtrust één van de grootste risicofactoren is voor obesitas. Volwassenen en kinderen met een slechte nachtrust hebben een 55% tot 89% groter risico om obesitas te krijgen.

Samengevat

Slechte nachtrust is een sterke risicofactor voor obesitas.

Meer weten? Volg het voedingscoachingstraject dat start op 6 november of volg een individuele coaching bij High On Life.

(met toestemming vertaald)

#vermageren #afvallen #afslanken #bewegen #trainen #dieet #calorieën #wholefoods

Leave a Comment